Elektrický, kombinovaný či plynový sporák

1. Elektrický sporák
Můžete si vybrat z široké škály funkcí a vzhledu. Dále máte na výběr ze sklokeramické a indukční desky, či litinových plotýnek. Elektrické sporáky nabízí technologickou a moderní výbavu, díky které se vám bude vařit snadněji.
cibule na vařečce
Litinová varná deska je jakási klasika, plotýnky jsou již známé a zabudují se do plechového podkladu. Ovládají se otočnými knoflíky. Nevýhoda je, že se dlouho nahřívají a také dlouho trvá, než zcela vychladnou.
Sklokeramická deska je poměrně nejoblíbenější forma. Výhodou je opak litinových desek, protože na rozdíl od nich se rychle nahřívá a rychle chladne. Jsou velmi jednoduché na údržbu svým snadným čištěním. Tato deska se může ovládat dotykově, což nemusí být úplně výhoda, potřebují přímý otisk a při vaření, pokud máte jen lehce mokré ruce, nereagují. Můžete si však vybrat i s otočnými knoflíky stejně jako u litinový desky.
Indukční deska je velmi úsporná a stejně jako sklokeramická deska se také rychle nahřívá a chladne. Tato deska je nejbezpečnějších ze všech, neboť zahřívá pouze danou nádobu, ale sama nezůstává horká. To znamená, že pokud omylem vy nebo vaše děti zapnou desku a nepoloží na ní nádobu, nezačne se ohřívat.
plamen plynového sporáku

2. Plynový sporák
Jsou užívané již od pradávna a spousty názorů tvrdí, že z plynového sporáku chutná jídlo nejlépe. Okamžitě ohřeje a je chráněná bezpečností mřížkou. Stejně otevřený plamen sám o sobě není velmi bezpečný. Horší je i na údržbu, kdy čistění není zcela snadné.

3. Kombinovaný sporák
Typ sporáku, kdy si můžete zvolit vaření na plamenu neboli plynu, ale zároveň nechcete péct v plynové troubě. Je to ideální spojení pro náročnější uživatele i pro ty, kteří chtějí jen chutnější jídlo.
Teď už jen zbývá se rozhodnout, kde je vhodné místo na sporák, jak velký ho chcete a jaký bude pro vás nejvhodnější.