Kterým potravinám plíseň neškodí?

Například potraviny, které mají vysoký obsah vody, jako jsou vařené těstoviny, zbytky z oběda či drobné ovoce, není bezpečné jíst, pokud jsou napadeny plísní, protože plíseň může snadno znečistit potravinu i pod povrchem plísně.
plíseň na rajčatech
Úřad pro potravinářské normy (FSA) nabízí poradenství o tom, kdy můžeme potraviny ještě použít a kdy je raději vyhodit. Doporučuje se nejíst jídlo, které je viditelně shnilé nebo obsahuje plísně, kvůli možným zdravotním rizikům. Tato rada je zvláště důležitá pro lidi v zranitelných skupinách, mezi něž patří děti, starší osoby, těhotné ženy a ti, kteří mají oslabený imunitní systém. I když je možné, že odstranění plísně a odkrojení napadeného okolí by mohlo odstranit všechny neviditelné toxiny, které jsou přítomné, neexistuje záruka, že půjde odstranit vše.
Potraviny, které můžete jíst:

Tvrdý salám a sušené šunky

Podle ministerstva zemědělství Spojených států amerických (USDA) je naprosto normální, že se plísně mohou objevit u potravin skladovaných při pokojové teplotě, jako jsou tvrdé salámy a suché sušené šunky. V tomto případě je bezpečné odškrábat plíseň z povrchu a zkonzumovat maso pod ní.
kruhový sýr

Tvrdý sýr

Když tvrdé sýry jako parmezán a peccorino zrají, je nepravděpodobné, že by toxiny pronikly hluboko pod povrch sýra. Před konzumací tvrdého sýra, který má plísně, byste měli odříznout napadený sýr o velikosti alespoň jednoho palce. Jakmile je sýr očištěn, měli byste ho při ukládání uložit do nového plastového obalu. Podle Americké sýrové společnosti je doporučená teplota pro skladování sýra mezi 1 ° C a 7 ° C, ideálně v dolní zásuvce v ledničce.

Tvrdé ovoce a zelenina

I když se nedoporučuje jíst drobné ovoce a zeleninu, na kterých plíseň rostla, nemusí toto vadit při konzumaci pevných druhů zeleniny, jako jsou mrkev, paprika a zelí. Jestli je jídlo těžké jako dýně a má nízký obsah vody, pak můžete okolí plísně jednoduše odříznout. Pokud jsou ovoce či zelenina pouze trochu přezrálé (např. jablka a mrkev, hnědé banány), je dobré je použít při vaření či pečení.

Kterým potravinám plíseň neškodí?
4 (80%)12